Σπουδές στη Βουλγαρία - Πως μπορώ να γραφτώ σε ένα Βουλγάρικο πανεπιστήμιο;

Η Βουλγαρία αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια, μια δημοφιλή επιλογή σπουδών στο εξωτερικό και η διαδικασία εγγραφής σε ένα Βουλγάρικο πανεπιστήμιο είναι μια από τις βασικές υπηρεσίες που παρέχει η εταιρεία μας. Αναλαμβάνουμε όλη την διαδικασία "απο το χέρι" (δηλαδή έχετε κάποιον με τον οποίο συνεννοείστε από την αρχή μέχρι το τέλος της διαδικασίας) ο οποίος σας ενημερώνει για τις απαιτήσεις των πανεπιστημίων και την πορεία της εγγραφής σας.

σπουδές στη Βουλγαρία

Οι λόγοι πολλοί, με κυριότερους:

a
Υψηλό επίπεδο Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, που αναγνωρίζονται διεθνώς
b
Γειτνίαση με την Ελλάδα και μικρές σχετικά χιλιομετρικές αποστάσεις που καλύπτονται πλέον και με τακτική συγκοινωνία (Σόφια – Πλόβντιβ-Μπλαγκόεβγκραντ)
c
Τρόπος ζωής και συνθήκες διαβίωσης (διαμονή, διατροφή, διασκέδαση) συγγενής με τον δικό μας

Στη Βουλγαρία, η Ανώτατη Εκπαίδευση παρέχεται από τα Πανεπιστήμια, τα Οικονομικά Ινστιτούτα, τις Γεωπονικές Σχολές, τα Τεχνολογικά Ινστιτούτα, τις Ιατρικές Σχολές, τις Σχολές Καλών Τεχνών και την Σχολή Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού.

Οι υποψήφιοι προκειμένου να εγγραφούν στο Α έτος της σχολής δίνουν εξετάσεις στην βουλγαρική γλώσσα και ορολογία – ανάλογα με την ειδικότητα - .Ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος είναι να παρακολουθήσουν το Προπαρασκευαστικό έτος, το οποίο σε συνδυασμό με την παραμονή και την πρακτική που γίνεται ζώντας στη χώρα, εγγυάται την επιτυχία σε αυτές τις εξετάσεις.

Υπάρχει όμως και η εναλλακτική δυνατότητα παρακολούθησης μαθημάτων γλώσσας στην Ελλάδα.

Η εκμάθηση της βουλγαρικής γλώσσας συνεχίζεται και κατά τα 2 πρώτα έτη φοίτησης στο πανεπιστήμιο. Το έτος προετοιμασίας κοστίζει ανάλογα με την σχολή από 1500 έως 3700 ευρώ.

Στη Βουλγαρία, κάθε πανεπιστήμιο θέτει τις δικές του προϋποθέσεις για την εισαγωγή υποψηφίων, οι οποίοι πρέπει να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους απευθείας στο πανεπιστήμιο προτίμησής τους.

Τα δίδακτρα ποικίλουν ανάλογα με το Εκπαιδευτικό ίδρυμα. Σε πολλές περιπτώσεις οι έλληνες φοιτητές τυγχάνουν της ίδιας αντιμετώπισης με τους βούλγαρους, που σημαίνει πως επιλέγονται με βάση τον απαιτούμενο βαθμό σε συγκεκριμένα μαθήματα (π.χ. μαθηματικά και φυσική για τις πολυτεχνικές σχολές) ή δίνουν εισαγωγικές εξετάσεις σε συγκεκριμένα μαθήματα. Τα δίδακτρα σε αυτή την περίπτωση κυμαίνονται από 150 έως 500 ευρώ / έτος. Πολλές φορές όμως δίνεται η δυνατότητα εισαγωγής τους πληρώνοντας μεγαλύτερα δίδακτρα.

Για την φοίτηση στα αγγλόφωνα τμήματα ο υποψήφιος θα πρέπει να πιστοποιήσει την γνώση του στην Αγγλική ή προσκομίζοντας στην γραμματεία αντίστοιχο πτυχίο αγγλικών ή συμμετέχοντας στις εξετάσεις αγγλικής γλώσσας.

Υπάρχουν αρκετά πανεπιστημιακά τμήματα όπου η φοίτηση γίνεται στην αγγλική γλώσσα, με δημοφιλέστερα αυτά των ιατρικών πανεπιστημίων, όπου τα δίδακτρα έχουν για το ακαδημαϊκό έτος 2013 - 2014 ως εξής:

 
Ιατρικό πανεπιστήμιο Σόφια (Ιατρική, Οδοντιατρική) 8.000 €
Ιατρικό πανεπιστήμιο Σόφια (Φαρμακευτική) 6.000 €
Kliment Ohridski (Ιατρική) 7.700 €
Kliment Ohridski (Φαρμακευτική) Νέα σχολή 7.000 €
Δασοπονικό πανεπιστήμιο Σόφιας (Κτηνιατρική) 4.500 €
Ιατρικό πανεπιστήμιο Plovdiv (Ιατρική, Οδοντιατρική) 8.000 €
Ιατρικό πανεπιστήμιο Plovdiv (Φαρμακευτική) 6.000 €
Ιατρικό πανεπιστήμιο Βάρνα (Ιατρική, Οδοντιατρική) 7.000 €
Πανεπιστήμιο Θράκης (Ιατρική) 7.000 €
Πανεπιστήμιο Θράκης Stara Zagora (Κτηνιατρική) 4.000 €
Ιατρικό πανεπιστήμιο Pleven (Ιατρική, Οδοντιατρική) 7.000 €
Ιδιωτικό πανεπιστήμιο Σόφιας (ψυχολογίας - Αγγλόφωνο) 1.500 €
Τεχνικό πανεπιστήμιο Σόφιας (Σχολή μηχανολόγων - μηχανικών και άλλες τεχνικές - Αγγλόφωνα) 1.650 €
Πολλά ευέλικτα μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα...

Τα Αγγλόφωνα τμήματα είναι αναγνωρισμένα απο το Βουλγάρικο κράτος και κατ΄επέκταση και απο τα κράτη μέλη της Ευρωπαικής Ένωσης.

Οι απόφοιτοι των Αγγλόφωνων προγραμμάτων αποκτούν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος κατευθείαν στις κατα τόπους Νομαρχίες.

Οι τίτλοι σπουδών που χορηγούνται από τα Πανεπιστήμια της Βουλγαρίας αναγνωρίζονται σύμφωνα με τους κοινοτικούς όρους που υπάρχουν ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η δυνατότητα παρακολούθησης μεταπτυχιακών προγραμμάτων και μάλιστα σε γλώσσα άλλη από την βουλγαρική. Ενδεικτικά αναφέρουμε το μεταπτυχιακό στην ‘’Ειδική αγωγή’’ από το Πανεπιστήμιο Kliment Ohridski της Σόφια.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΣΑΣ, ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΣΕΙ ΤΟΝ ΦΑΚΕΛΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΥΡΩΣΕΙΣ, ΝΑ ΣΑΣ ΣΥΝΟΔΕΥΣΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΠΡΟΣ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ.